Neplánovala som začať práve receptom.
Nakoniec, je to asi príznačné, pretože práve pri jedle a potravinách, ešte aj po takmer dvoch rokoch života na Horehroní, stále zažívam kultúrne šoky. Život bezlepkáča si tak či tak zaslúži samostatnú rubriku. Ale na Horehroní neviete, či patrí do žánru komédia alebo tragédia.
Kuchári na širokej okolici nemajú tucha, čo je to zelenina. Takže si ju veľmi často pomýlia so zamrazeným farebným legom zo sáčku, ktoré potom ponúkajú ako anglickú zeleninu. Netuším prečo, keďže lego pochádza z Dánska. Ak si pýtate šalát, dostanete buď nastrúhanú sladkú kapustu, čo stihli odkukať od Číňanov, alebo nakrájanú bezfarebnú a odchutenú masu z hypermarketu.
Bio zelenina či zelenina zo záhradky je výsada južanských a západniarskych rozmaznancov. Začínam im závidieť. Kamoška mala na záhrade parádnu domácu rukolu, fakt extra silná chuť oproti tej z obchodu, ale nevyplatí sa jej pestovať, takže tohto roku už neochutnám.
No nič, u nás v dedine na námestí máme parádny obchod s ovocím a zeleninou, tam majú celkom často niečo, čo aj vonia a chutí. Tak som si nakúpila všeličo zelené a aha:
Vynikajúce zeleninové jedlo, ktoré vám vďaka obsahu živočíšnych bielkovín nevytrávi skôr, ako stihnete umyť riad, som našla na stránke http://www.lahke-recepty.sk/oblubene-lasagne-bez-lepku-tofu/# Odporúčam dať menej pasírovaných paradajok resp. pretlaku, ako je napísané, inak budú lasagne príliš riedke. A cuketu stačí nakrájať, nemusíte strúhať.
P.S. Bazalka je moja domáca, teda po pravde môjho takmer-manžela, ktorý v sebe našiel driemať maličkého záhradkára. Ak sa pýtate, kde som zohnala Ricottu, poviem len, že som mala šťastie. Skúste si priať.
Nakoniec, je to asi príznačné, pretože práve pri jedle a potravinách, ešte aj po takmer dvoch rokoch života na Horehroní, stále zažívam kultúrne šoky. Život bezlepkáča si tak či tak zaslúži samostatnú rubriku. Ale na Horehroní neviete, či patrí do žánru komédia alebo tragédia.
Zelenina
Také niečo tu nerastie. Ešteže rastie tráva, na ktorej sa kŕmia ovečky a kravičky a tak si bezlepkáč môže pochutnať na čerstvom mlieku, syre, tvarohu, domácom masle. O mäse sa nezmieňujem s ohľadom na potenciálnych vege čitateľov. Ale aj na túto tému dôjde.Kuchári na širokej okolici nemajú tucha, čo je to zelenina. Takže si ju veľmi často pomýlia so zamrazeným farebným legom zo sáčku, ktoré potom ponúkajú ako anglickú zeleninu. Netuším prečo, keďže lego pochádza z Dánska. Ak si pýtate šalát, dostanete buď nastrúhanú sladkú kapustu, čo stihli odkukať od Číňanov, alebo nakrájanú bezfarebnú a odchutenú masu z hypermarketu.
Bio zelenina či zelenina zo záhradky je výsada južanských a západniarskych rozmaznancov. Začínam im závidieť. Kamoška mala na záhrade parádnu domácu rukolu, fakt extra silná chuť oproti tej z obchodu, ale nevyplatí sa jej pestovať, takže tohto roku už neochutnám.
No nič, u nás v dedine na námestí máme parádny obchod s ovocím a zeleninou, tam majú celkom často niečo, čo aj vonia a chutí. Tak som si nakúpila všeličo zelené a aha:
![]() |
Bezlepkové lasagne |
Vynikajúce zeleninové jedlo, ktoré vám vďaka obsahu živočíšnych bielkovín nevytrávi skôr, ako stihnete umyť riad, som našla na stránke http://www.lahke-recepty.sk/oblubene-lasagne-bez-lepku-tofu/# Odporúčam dať menej pasírovaných paradajok resp. pretlaku, ako je napísané, inak budú lasagne príliš riedke. A cuketu stačí nakrájať, nemusíte strúhať.
P.S. Bazalka je moja domáca, teda po pravde môjho takmer-manžela, ktorý v sebe našiel driemať maličkého záhradkára. Ak sa pýtate, kde som zohnala Ricottu, poviem len, že som mala šťastie. Skúste si priať.
Komentáře
Okomentovat