Recepty podľa farieb - talianska trikolóra

In medias res: dnes ide o špenát.
Aj keď ošiaľ špenátových receptov pominul spolu so Zeleným štvrtkom, v mojej kuchyni má špenát výsadné postavenie nielen v jarných mesiacoch.
Prečo? Lebo sa dá kombinovať so všeličím a je superzdravý!

Je to silný antioxidant - obsahuje niekoľko druhov flavonoidov, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Voľné radikály, ako iste viete, nielenže súvisia s onkochorobami, ale navyše spôsobujú rýchlejšie starnutie. Takže v tom filme mali predsa pravdu! Špenát je anti-agingová potravina :D
Z ďalších pozitívnych vplyvov vyberám: zvyšuje imunitu, odstraňuje únavu a depresiu, posilňuje srdce a cievy, ochraňuje mozog pred starnutím, vďaka luteínu zlepšuje zrak, stimuluje metabolizmus sacharidov, krvotvorbu a okysličenie buniek.
Ešte váhate?

Toto je ultraľahký superrýchly recept, stíhate ho uvariť aj za 20 minút ;)

recepty so spenatom

Áno, pôjde aj o paradajky, o to viac luteínu budete mať ;)
Začnete orestovaním posolených a okorenených, na kocky nakrájaných kuracích pŕs (4 porcie = 4ks). Na kokosovom oleji.
Do panvice pridáte vopred uvarené paradajky, ideálne zbavené šupky (4-5 ks veľkých, ja ich kombinujem so cherry, tie nelúpem samozrejme).
Chvíľku nechám spojiť a pridám bylinky, sušené, čerstvé, to je jedno, hlavne nech sú talianske. Prím hrá moja milovaná bazalka. Aj oregano sa hodí.


A zlatý klinec: špenát na záver, veeeľa špenátu, spolu s pár strúčikmi cesnaku na dochutenie. Prikryjeme panvicu a necháme veľmi krátko podusiť.

recept so špenátom

Na záver podávame so strúhaným parmezánom. Mne postačil aj Grana Padano :)
A nezabudnite kvalitné červené víno, keď už flavonoidy, tak aj resveratrol.


Dobrú chuť a žite dlho a blaho!

Komentáře