In medias res: dnes ide o špenát.
Aj keď ošiaľ špenátových receptov pominul spolu so Zeleným štvrtkom, v mojej kuchyni má špenát výsadné postavenie nielen v jarných mesiacoch.
Prečo? Lebo sa dá kombinovať so všeličím a je superzdravý!
Je to silný antioxidant - obsahuje niekoľko druhov flavonoidov, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Voľné radikály, ako iste viete, nielenže súvisia s onkochorobami, ale navyše spôsobujú rýchlejšie starnutie. Takže v tom filme mali predsa pravdu! Špenát je anti-agingová potravina :D
Z ďalších pozitívnych vplyvov vyberám: zvyšuje imunitu, odstraňuje únavu a depresiu, posilňuje srdce a cievy, ochraňuje mozog pred starnutím, vďaka luteínu zlepšuje zrak, stimuluje metabolizmus sacharidov, krvotvorbu a okysličenie buniek.
Ešte váhate?
Toto je ultraľahký superrýchly recept, stíhate ho uvariť aj za 20 minút ;)
Áno, pôjde aj o paradajky, o to viac luteínu budete mať ;)
Začnete orestovaním posolených a okorenených, na kocky nakrájaných kuracích pŕs (4 porcie = 4ks). Na kokosovom oleji.
Do panvice pridáte vopred uvarené paradajky, ideálne zbavené šupky (4-5 ks veľkých, ja ich kombinujem so cherry, tie nelúpem samozrejme).
Chvíľku nechám spojiť a pridám bylinky, sušené, čerstvé, to je jedno, hlavne nech sú talianske. Prím hrá moja milovaná bazalka. Aj oregano sa hodí.
A zlatý klinec: špenát na záver, veeeľa špenátu, spolu s pár strúčikmi cesnaku na dochutenie. Prikryjeme panvicu a necháme veľmi krátko podusiť.
Na záver podávame so strúhaným parmezánom. Mne postačil aj Grana Padano :)
A nezabudnite kvalitné červené víno, keď už flavonoidy, tak aj resveratrol.
Dobrú chuť a žite dlho a blaho!
Aj keď ošiaľ špenátových receptov pominul spolu so Zeleným štvrtkom, v mojej kuchyni má špenát výsadné postavenie nielen v jarných mesiacoch.
Prečo? Lebo sa dá kombinovať so všeličím a je superzdravý!
Je to silný antioxidant - obsahuje niekoľko druhov flavonoidov, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Voľné radikály, ako iste viete, nielenže súvisia s onkochorobami, ale navyše spôsobujú rýchlejšie starnutie. Takže v tom filme mali predsa pravdu! Špenát je anti-agingová potravina :D
Z ďalších pozitívnych vplyvov vyberám: zvyšuje imunitu, odstraňuje únavu a depresiu, posilňuje srdce a cievy, ochraňuje mozog pred starnutím, vďaka luteínu zlepšuje zrak, stimuluje metabolizmus sacharidov, krvotvorbu a okysličenie buniek.
Ešte váhate?
Začnete orestovaním posolených a okorenených, na kocky nakrájaných kuracích pŕs (4 porcie = 4ks). Na kokosovom oleji.
Do panvice pridáte vopred uvarené paradajky, ideálne zbavené šupky (4-5 ks veľkých, ja ich kombinujem so cherry, tie nelúpem samozrejme).
Chvíľku nechám spojiť a pridám bylinky, sušené, čerstvé, to je jedno, hlavne nech sú talianske. Prím hrá moja milovaná bazalka. Aj oregano sa hodí.
Na záver podávame so strúhaným parmezánom. Mne postačil aj Grana Padano :)
A nezabudnite kvalitné červené víno, keď už flavonoidy, tak aj resveratrol.
Komentáře
Okomentovat